Kaylee (20): ‘’Ik ben te jong om kinderen te hebben, ik heb er geen geld voor en ik woon op kamers dus ik heb er geen plek voor.’’ Zij heeft twee keer abortus gepleegd in het Emmakliniek te Enschede. Ze vertelt hoe dit zo is gebeurd en hoe zij dit heeft ervaren.

Waarom heb je gekozen om abortus te ondergaan?

‘’Ik vind mezelf te jong en ik woon op kamers dus ik heb er niet echt plek voor. Ik heb er daarnaast geen geld voor en ik vind mezelf er ook te jong voor. Ik wil wel kinderen, maar dan liever wanneer ik dertig ben of zo.’’

Wanneer heb je deze keus genomen?

‘’Mijn eerste abortus was na acht weken en de tweede keer was na 5-6 weken. Bij de tweede keer kon ik het gelijk weghalen en bij de eerste keer moest ik eerst een week wachten. Dit in verband met bedenktijd omdat het kind al te oud was.’’

Hoe gaat het in zijn werk op de abortuskliniek?

‘’Het gaat dus zo: je mag ten eerste niet van tevoren eten, en je moet een lang T-shirt meenemen. Ik kwam daar in een wachtruime met drie andere vrouwen. De gynaecoloog was erg aardig. Ze hebben een lijstje van persoonlijke vragen die ze aan je stellen, zoals waarom wil je de baby laten weghalen, heb je een vaste vriend en gebruik je voorbehoedsmiddelen. Dit omdat ze dat allemaal ergens moeten invullen. Het is gelukkig wel anoniem. Je moet verder ook je zorgpas meenemen. De eerste keer had ik hem niet bij me, maar het was oké toen ik zei wat mijn naam was en bij welke zorgverzekering ik in zit geschreven.

Dan laat je een echo doen om te zien hoe oud de baby is. Onder de drie weken mag je gelijk een abortus doen, en anders krijg je een week verplicht bedenktijd en moet je de week erna terugkomen. Bij ouder dan twaalf weken moet je overigens naar de kliniek in Utrecht of Groningen, en kan het dus ook niet meer in Enschede.

Ik kwam in een kamer met vier ziekenhuisbedjes en de andere 3 dames gingen mee. De gordijnen om mijn bed heen gaan dicht en je moet je onderbroek in een bakje leggen. Dan mag je gaan zitten en zijn er twee hoge dingen waar je je benen op mag leggen zodat ze gespreid zijn. Boven je heb je aan grote luchtraam zodat je een beetje de wolken en de vogeltjes kan zien.

Je krijgt twee pijnstillende pilletjes, maar je kan ook kiezen om onder narcose te gaan. Omdat een dokter het uitvoerde, moest ik ondertussen wel eerst op de andere meiden wachten. In mijn ervaring was ik beide keren de laatste, dus dat was wel minder. Zodra de verpleegster vindt dat je na de narcose weer goed wakker bent mag je pas weg, dit is meestal na een kwartiertje. Wanneer je weggaat moet je wel opgehaald worden, in mijn geval haalde mijn vriend me op.’’

Hoe heb je het hele proces ervaren?

‘’Het is wel een beetje lang wachten, maar ik vond het persoonlijk niet zo heftig omdat ik geen emotionele connectie had met de baby. Ik wilde er gewoon graag van af omdat ik tijdens de zwangerschap vaak misselijk was. Vooral bij de tweede keer was het erg heftig. Ik kon helemaal niks en had me zelfs een week lang ziekgemeld voor werk.’’

Deed het pijn?

‘’De eerste keer deed het eigenlijk helemaal geen pijn, en de tweede keer heb ik echt heel veel pijn gehad. Toen ik weer thuiskwam, had ik zo veel pijn dat ik lag te huilen op de bank. Ik denk dat het afhankelijk is van hoe het is gegaan, of dat misschien de baby van zes weken oud toch groter was dan die van twaalf weken oud.’’

Hoe ervaarden de andere meiden daar de abortus?

‘’Wanneer de meisjes terugkwamen, zag ik verschillende emoties. Vaak zijn ze vrolijk omdat ze daarvoor onder narcose waren. Er was wel een meisje dat zat te huilen en zei dat ze nodig moest plassen. Volgens de assistente kun je wel vaker dat gevoel krijgen na abortus.’’

Waren er demonstranten buiten de kliniek?

‘’Nee, de kliniek zelf ziet er vanaf de buitenkant ook niet uit als een abortuskliniek. De naam ‘Emmakliniek’ verraadt het ook niets. Maar volgens mij is dat ook omdat Enschede meer open staat voor abortus.’’

Wordt het gedekt door de zorgverzekering?

‘’Qua zorgverzekering is het gewoon gedekt in alle basiszorgverzekeringen. Het is anoniem en nergens terug te vinden. “

Wat vind je van de Texas Abortuswet?

“Ik vind het belachelijk. Dat het na zes weken niet meer mag, vind ik abnormaal. Vooral met verkrachting moet er uitzondering mogelijk zijn en het is sowieso je eigen keus, vind ik. Het is zieliger om een ouder te zijn die niet voor zijn kind kan zorgen, dan helemaal geen ouder. Want als je niet voor je kind kan zorgen, is dat veel sneuer. Stel je voor dat ik nu een kind had gekregen bijvoorbeeld. Ik heb amper geld om voor mezelf te zorgen. Nu wel, maar toch. Ik woon op kamers, en ik heb maar een kamer. Verder heb ik ook nog werk. En als ik bijvoorbeeld een diploma wil behalen zou ik ook weer naar school moeten.”