Feestjes, werken, school, voetbal en alcohol. Al deze dingen horen allemaal bij een student. Helaas lijdt er daardoor vaak wel een belangrijk iets onder: je slaapritme. Ik weet vrij zeker dat mijn slaapritme tien jaar geleden beter was dan nu, en het over tien jaar ook beter zal zijn. Maar als student houd je rekening met je gebrekkige slaapritme en maak je er het beste van. Als student slaap ik goed, maar niet altijd even lang. In de ochtend heb ik vaak vroeg school en in de avond heb ik altijd wel te doen. Ook in het weekend. Zo werk ik drie avonden, ben ik twee dagen op de voetbal en ga ik twee keer in de week uit. Hierdoor slaap ik gemiddeld zeven uur per nacht. Voor mij is het prima te doen. Gelukkig zijn er ook momenten dat je kunt bijslapen. Ik ben blij (net als meerdere studenten) dat ik op zondag niets te doen heb. Even helemaal bijkomen van al het harde en drukke werk. Na al het bijkomen moet ook weer worden gewerkt. Ik werk soms in de nacht. Geen aanrader. mijn slaapritme wordt hierdoor nog slechter. Ik heb wel een eens nachtdienst van 01:00-07:00 en duik dan daarna m’n bed in. Ik word rond 14:00 wakker waardoor ik maximaal 6 uur slaap heb. De dag daarna is het moeilijkst, want dan val ik pas rond 03:30 in slaap en heb ik om 8:00 weer school. Ondanks dat ik wel eens een nachtdienst werk waardoor m’n slaapritme slecht wordt is er ook een andere reden. DRINK IN DE AVOND GEEN KOFFIE! In de ochtend koffie drinken is daarin tegen wel een aanrader zodat je goed wakker wordt. Maar in de avond is het niet handig, de cafeïne blijft vaak lang werken. Ik lig er altijd uren wakker van waardoor ik nog minder slaap. Koffie is niet het enige drinken dat slecht is voor het slaapritme. Ik drink in het weekend ook nog wel eens biertje en daardoor lig ik laat in bed. Hierdoor slaap ik altijd slecht en word ik met een vervelend gevoel wakker, net als vele andere studenten.