Er hangt een koude, ijzige lucht boven de ijsbaan in Twente. Recreanten trekken in treintjes de laatste baantjes van de dag. Tussen de recreanten rijdt de jonge Boika Maas (19), student Meubelmaker aan het ROC van Twente én topschaatser in de maak.

Boika begon op zijn 6e met het schaatsen. Hiervoor deed hij aan voetbal, maar hierin boekte hij minder succes. ‘Ik trapte overal tegenaan, behalve tegen de bal.’ Aldus een breed glimlachende Boika. ‘Toen kwamen ik en mijn ouders op het idee om iets anders te proberen, en omdat ik altijd voor de tv schaatsen keek, was dit een logische stap.’

Talententeam

Op het ijs blijkt hij meer talent te hebben dan op het gras. ‘Het begon voor mij puur zodat ik weer een beetje in beweging zou komen, maar van het één kwam het ander en inmiddels zijn we 12 mooie jaren verder.’ Vertelt hij. Inmiddels schaatst Maas bij het Talenten Team van Oost/Midden Nederland. Het grote verschil? De trainingsuren die hij maakt. ‘Bij mijn oude club trainde ik drie keer in de week, en zo’n drie tot vijf uur per week. Bij het Talententeam kwam hier zo’n 17 uur bovenop.’ Zijn trainingen bestaan inmiddels niet meer alleen uit trainingen op het ijs, maar ook uit zelftrainingen. ‘Dit zijn met name krachttrainingen in de sportschool, maar bijvoorbeeld ook veel fietstrainingen. Alles om ervoor te zorgen dat mijn conditie zo goed mogelijk op peil blijft.’ Hierbij wordt hij ondersteund door de mensen van het team.

School

Naast het schaatsen is Boika ook student aan het ROC van Twente. Hij volgt de opleiding Meubelmaker. Maar hoe combineer je dat studentenleven met 20 uur sport in de week? ‘Het ROC heeft me hierbij goed geholpen. Normaal gesproken is er voor topsporters het Johan Cruyff College, maar omdat ik geen sportopleiding doe was dit voor mij geen optie.’ Vertelt Boika. ‘Desondanks heeft het ROC voor mij een clausule opgesteld, die ze in de toekomst zouden kunnen gebruiken bij andere atleten die net als ik geen sportopleiding willen doen.’ Maar wat houdt die clausule dan precies in? ‘Er staat eigenlijk in dat ik alle trainingen die ik heb gewoon mag volgen, met als voorwaarde dat ik huiswerk, toetsen en alle andere schoolzaken bijhoudt. Als ik dit niet doe, word ik teruggeroepen naar school en moet ik eerst mijn schoolzaken voor elkaar hebben.’ Zegt hij. ‘Maar gelukkig kan ik hierdoor mijn sport en studie makkelijker combineren en is school bereid om alle nodige middelen in te zetten om mij hiermee te helpen.’

“Het maakt niet uit hoe veel of je te wachten staat, er is altijd een oplossing”
Boika Maas

Advies

Voor (mede)studenten die net als hijzelf graag (top-)sport en studie zouden willen combineren, heeft Boika nog wat advies. ‘Het maakt niet uit hoe veel of je te wachten staat, er is altijd een oplossing. Je staat er zelf nooit alleen voor, ook al zou je dat soms denken. School, het thuisfront, er is altijd wel iemand die je wil helpen. Zolang je het zelf maar echt wilt.’