‘Ik ga later bij het Nederlands Team spelen’ zeggen jonge kinderen wel vaker tegen hun ouders. Als die kinderen dat ook daadwerkelijk lukt, is dat al een hele prestatie op zich. Maar Yannick van Harskamp wilde meer. Met zijn werkzaamheden bij Topsport Gelderland en zijn eigen bedrijf genaamd Njoi Life, helpt hij nu die jonge kinderen met hun weg richting succes.

Het Begin

Op zes jarige leeftijd begon Yannick van Harskamp (34) met volleyballen. Dat deed hij bij de lokale volleybalclub Pegasus in zijn woonplaats Zwartsluis. ‘Mijn ouders volleybalden daar bij de senioren, en ik denk dat ik daardoor het volleybal leuk vond. Ik ging af en toe mee naar de sporthal en keek het weleens op TV. Toen ben ik verkocht aan het volleybal.’ Ook wist van Harskamp meteen dat hij bij het Nederlands team wilde spelen. ‘Ik vertelde mijn ouders dat ik wilde volleyballen en bij het Nederlands Team wilde. Ik kan me er zelf niet zoveel meer van herinneren, maar dat is wel zo’n beetje hoe het gegaan is.’

Overstap

De jonge van Harskamp volgde een jeugdopleiding als alle andere jonge volleyballers, maar switchte wel van club(s). ‘Op mijn negende verhuisden we naar Zwolle. Ik ben daar toen ook gaan spelen, bij VC Zwolle.’ Na zijn jeugd speelt van Harskamp nog een jaar bij Heren 3, maar is daar niet helemaal blij en gaat uiteindelijk rondkijken bij andere clubs. ‘Er waren bij Heren 3 veel spelverdelers, en als jeugdspeler is dat lastig omdat er toch vaak voor ervaren spelers wordt gekozen. Ik ben toen wat rond gaan kijken bij Alterno en Dynamo.’ Hierna maakt van Harskamp de overstap naar Alterno Apeldoorn, maar komt ondertussen ook bij Jeugd Oranje terecht. ‘Dat is weer een heel ander traject. Ik ben bij het district begonnen, en ben vervolgens al snel naar steunpunt gegaan. Steunpunt is de oude volleybalschool, wat nu de Regionaal Training Centrum (RTC) is. Bij een van de trainingen kwam de coach van Jeugd Oranje kijken, en mocht ik selectie doen. Bij de eerste was ik nog jong, maar bij de tweede werd ik toegelaten en zo ben ik daar ingestroomd.’

Italië

Vanaf Jeugd Oranje beklimt hij de ladder verder omhoog van het Talententeam naar Jong Oranje, naar Oranje. Hierna speelt van Harskamp nog een aantal jaar in de Nederlandse Eredivisie, maar komt dan in het buitenland terecht. ‘Toen ik met Nesselande Championsleague speelde deden we weleens oefenwedstrijden tegen Maaseik. Zo ben ik in contact gekomen met de trainer, en ben ik daar terecht gekomen.’ Na zijn topjaren bij Nesselande vond Yannick het tijd om een stap verder te gaan. ‘Ik dacht bij mezelf, als ik in Italië wil gaan spelen, moet ik het echt nu doen. ik heb dit aan mijn manager verteld, en die vond uiteindelijk een club die me wilde hebben.’

“Ik dacht bij mezelf; Als ik in Italië wil gaan spelen, moet ik het echt nu doen.”
Yannick van Harskamp

Leven na topsport

Maar van Harskamp beleeft het spelen in Italië niet als gehoopt. Hij keerde terug naar België, en speelde een aantal jaren bij Antwerpen. Hierna besloot hij te stoppen. Hij is toen meteen naar de Kamer Van Koophandel gegaan, en heeft daar zijn eigen bedrijf opgericht. Hiermee wil hij een platform bieden voor jonge sporters en deze helpen zichzelf te verbeteren. Daarnaast werkt hij ook nog bij Topsport Gelderland. ‘Ik wilde met mijn eigen bedrijf mijn brood kunnen verdienen, maar het is uiteindelijk een uit de hand gelopen hobby. Ik werk bij Topsport Gelderland als Sports Manager. Daar begeleid ik jonge sporters die wat uitdaging hebben met hun sport. Ik hou me met de sport op zich niet zoveel bezig, maar meer met de vragen die ze hebben over bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld voeding of krachttraining.’ De interesse voor deze baan vond van Harskamp met zijn bedrijf. Daar voerde hij gesprekken tijdens het trainingstraject. ‘stiekem vind ik dat nog veel leuker dan training geven zelf. Wat drijft iemand, wat zijn de doelen en om daar gesprekken over te voeren.’

Bronnen: Nevobo.nl, Topsport Gelderland.

Met dank aan: Yannick van Harskamp