Victor is 17 en transgender. Hij is geboren als meisje, maar kwam in het begin van zijn pubertijd erachter dat hij in het verkeerde lichaam geboren is. Over ongeveer 150 weken kan hij beginnen aan zijn transitie.

,,Het was echt een flinke zoektocht naar wie ik ben. Ik dacht eerst dat ik non-binaire was. Ik dacht “hoe kan ik nou ooit een man zijn ik hou van mode en roze.” Mijn naaste omgeving reageerde goed. Mijn moeder was eerst wel sceptisch, accepteerde het wel en sprak mij ook vanaf het begin aan met mijn nieuwe naam. Er zijn jammer genoeg ook mensen die het niet accepteren. Toen ik het op sociale media zette, kreeg ik veel nare reacties van oude klasgenoten. Ze zeiden “je wordt nooit een echte man en ze spraken mij expres aan met mijn oude naam.”

Hoe mensen het transgender zijn ervaren, verschilt heel erg. Voor mij is het een heel vervelend gevoel. Het is het oncomfortabele gevoel van iets wat je je hele leven merkt. Alsof je je hele leven een hele strakke band om je arm hebt en voor jou is het normaal, dus denk je dat iedereen die heeft. Het doet ook de hele tijd pijn. Op een gegeven moment praat je met andere en zeg je “vervelend hé die hele strakke band om je arm”. Over welke strakke band heb je het zeggen die mensen dan. Dan kom je erachter dat niet iedereen datzelfde gevoel heeft.

Op mijn ID-kaart staat nog steeds een v’tje, dit heb ik nog niet aangepast. Dat komt omdat ik het geld er niet voor heb en ik het te veel geregel vind. Als de nieuwe transgenderwet erdoor komt, ga ik het wel doen, omdat de drempel dan een heel stuk lager is. Op school sta ik wel in het systeem als Victor, maar toch krijg ik af en toe nog mailtjes van school met mijn oude naam erop.

In de klas merk ik dat mijn klasgenoten er af en toe nog moeite mee hebben dat ik transgender ben. Ik kwam al naar ongeveer een week uit de kast als transgender. Ik wilde niet de verwarring hebben van dat mensen denken, is dat een meisje of is dat een jongen? Ik wilde niet de aannames en dat mensen er over zouden gaan praten als ik er niet bij ben. Mijn klasgenoten noemen mij nog vaak ze of haar. Ik vind het lastig om die mensen dan te verbeteren.

In de klas hoor ik de jongens nog vaak woorden gebruiken als flikker en homo. Ze bedoelen het volgens mij niet altijd verkeerd, maar toch doet het veel pijn.

In de klas hoor ik de jongens nog vaak woorden gebruiken als flikker en homo. Ze bedoelen het volgens mij niet altijd verkeerd, maar toch doet het veel pijn. Ook vind ik het moeilijk om contact te maken met mijn klasgenoten. Je connect toch beter met mensen die ook LHBTI zijn, want die hebben hetzelfde meegemaakt. Je merkt dat er in Nederland nog steeds discriminatie is en bent daardoor toch hechter met mensen van de LHBTI waarmee je dezelfde connectie hebt. Die hebben hetzelfde meegemaakt. Hetero’s hebben vaak niet door dat wat ze zeggen kwetsend is, omdat ze zelf Niet door hebben hoe lastig het is om LHBTI te zijn.

Veel mensen hebben volgens mij niet door hoe erg de discriminatie in Nederland is. De reden voor de transhaat komt doordat veel cis- (mensen die niet trans zijn) mannen zich beter voelen. Simpelweg omdat ze geboren zijn als man. Ik heb het gevoel, omdat dat bij mij niet aan de hand is jongens het normaal om te gaan haten.

De huisarts heeft mij verteld tijdens de inschrijving dat het ongeveer een jaar zou duren voor ik aan de transitie zou kunnen beginnen. Een tijdje later kreeg ik een brief van de VU Amsterdam. Er stond in dat ik mij kon gaan inschrijven. Dus ik ga naar de site en klik op inschrijven en krijg op het einde te zien dat de wachttijd ongeveer 150 weken is. Dat is bijna drie jaar. Als ik dan eenmaal aan de beurt ben, ga ik beginnen met het testosteron en wil ik me laten opereren aan mijn boven lichaam.

Na de transitie ben ik een trotse transman. Ik wil andere transgenders gaan helpen door mijn verhaal te delen en hun informatie te geven over het transgender zijn waardoor het voor anderen het proces makkelijker wordt.’’

Nieuwe transgenderwet

Met nieuwe transgenderwet kun je het geslacht wat op je ID of paspoort een stuk makkelijker en sneller aanpassen. Je hebt met de nieuwe wet geen deskundige verklaring meer nodig om je geslacht te veranderen. Nu moet dat nog via een deskundige, wat niet bepaald goedkoop is. Het gesprek kost zo’n 250 euro en de verklaring 65 euro. Jongeren onder de zestien jaar kunnen straks ook zonder moeite naar de gemeente om hun geslacht in hun identiteitspapieren aan te passen. Het is nu al wel mogelijk om onder de zestien dit aan te passen, maar dan moet je wel eerst langs de rechter. Om een x in je paspoort te krijgen hoef je met de nieuwe wet ook niet eerst langs de rechter. De x houdt in dat je genderneutraal bent.