Het is iets waar iedere vrouw weleens mee te maken heeft gehad, seksuele intimidatie. Of het nu het nafluiten op straat is, of onnodig aanraken tijdens het uitgaan. Het is en blijft een probleem in de samenleving. Een aantal vrouwen vertelt hier hun verhaal over de vervelende situaties waar zij in terecht zijn gekomen.

Seksuele intimidatie is flink toegenomen in Nederland. Op straat, maar ook online en op het werk. Uit een poll op Instagram blijkt dat 57% van de ondervraagden zich weleens seksueel geïntimideerd heeft gevoeld. Dit waren voornamelijk vrouwen. Na aanleiding van de poll hebben op ons verzoek een aantal vrouwen anoniem hun verhaal gedeeld, daarom worden andere namen in dit artikel gebruikt.

Het verhaal van Lisa (18 jaar)

“Ik was een keer met een vriendinnetje uit mijn klas in Deventer. We bleven na school nog even hangen in de stad. Toen we besloten naar huis te gaan, ging zij wat eerder weg dan ik. Ik wachtte nog even op mijn bus bij het station. Plots zag ik een groepje jongens mijn kant op lopen vanaf het station. Ze liepen recht op mij af, terwijl ik wat zenuwachtig op mijn telefoon begon te kijken om ze zo geen aandacht te geven.”

“Een van de jongens begon tegen mij te praten. Hij vroeg: ‘Mogen we bij je komen zitten tot je de bus neemt?’ Ik vertelde de jongens toen gelijk dat ik alleen wilde zitten en niet lastig gevallen wilde worden. Dit vatte hij verkeerd op, waardoor hij nogal boos werd op mij. Ik ben toen opgestaan en weggelopen. Ik liep richting het centrum van Deventer, maar ik merkte al snel dat ze mij bleven achtervolgen. Ze liepen op best grote afstand achter mij, maar iedere keer als ik afsloeg, zag ik dat ze me maar bleven achtervolgen. Ik ben toen zo gelopen dat ik precies weer uit kwam bij de bushalte waar ik eerder stond te wachten. Mijn bus kwam er op dat moment net aan, waardoor ik gelukkig snel in kon stappen.”

“Ik weet niet of ze iets van plan waren, maar ik heb me nog nooit zo bang gevoeld. Ik ben vaak nagefloten en nageschreeuwd, maar dit was de ergste ervaring die ik heb gehad, waarbij ik mij heel erg geïntimideerd en onveilig voelde.”

Het verhaal van Floor (16 jaar)

“De avondklok was net ingevoerd en ik werkte die avond op deurbeleid in de supermarkt. Toen ik aan kwam fietsen liep een man van een jaar of veertig naar me toe en zei ‘You’re beautiful!’. Hiernaast riep hij ook nog een aantal andere soortgelijke dingen. Ik nam dit niet al te serieus, reageerde er niet op en liep gewoon naar binnen om te beginnen met werken. Ik merkte al snel dat dezelfde man een aantal keer die dag binnen kwam lopen en dingen zei als: ‘Je bent echt supermooi.’, ‘Als ik terug in de tijd kon gaan om jouw vriendje te zijn zou ik het doen.’ En ‘jouw vriend is de gelukkigste jongen ooit.’ En het ergste vond ik nog dat hij zei: ‘Na de avondklok ga ik niet weg.’ Ik voelde me op dat moment heel erg onveilig. Ik heb na mijn werk mijn ouders gebeld of ze mij op konden halen, omdat fietsen naar huis niet fijn voelde. Ik heb hem toen gelukkig lange tijd niet meer gezien. Na een paar maanden, ergens begin zomer, kwam hij weer bij mij aan de kassa. Hij zei toen dat hij er spijt van had en een beetje van de wereld was die avond. Ik hoopte dat ik eindelijk van hem af was, maar na een aantal maanden kwam hij weer aan de kassa. En zei hij weer dingen als: ‘Hoi schoonheid.’ En ‘Ik ben druk met het bouwen van mijn tijdmachine.’ Ik heb hem toen duidelijk gemaakt dat hij met die rare opmerkingen moest stoppen, en dat ik me niet fijn voelde bij alles wat hij zei. Hij vertelde toen dat hij ermee zou stoppen. Gelukkig heb ik sindsdien niks meer van hem gehoord en hem nooit meer gezien.”

Naast deze verhalen vertellen veel vrouwen dat ze vaak op straat aangesproken, nagefloten en zomaar vastgepakt worden. De meeste vrouwen geven hierbij aan dat het bijna normaal is geworden en dat ze er inmiddels aan gewend zijn.

Als je ooit in een situatie terecht komt, waarbij je je geïntimideerd voelt; op straat, op je werk, tijdens het uitgaan of in welke situatie dan ook, laat je dan vooral horen! Hiervoor kun je terecht bij: https://www.slachtofferhulp.nl/gebeurtenissen/seksueel-misbruik-geweld/seksuele-intimidatie/ Of bel de politie, zodat zij je kunnen helpen op het moment zelf.

Meer weten over seksuele intimidatie? Kijk dan deze video van BOOS: https://www.youtube.com/watch?v=Bvoq-bw3mBc&t=703s