“Ik durfde twee maanden lang niet naar buiten te gaan omdat ik bang was dat mij iets ergs zou gebeuren, alles van mij lag open en bloot op straat”, vertelt Lisa*. Op Nederlandse Telegram-chatgroepen worden op grote schaal contactgegevens en naaktfoto’s van vrouwen gedeeld. Met een paar simpele zoektermen zijn deze beruchte expose groepen al te vinden op Telegram.

 Wat is “exposing”?

‘Exposing’ is het delen van foto’s van jonge vrouwen, hun adresgegevens en socialmediaprofielen op Telegram. Telegram heeft de zelfde opzet als op WhatsApp, maar is veel anoniemer, omdat de gebruiker met een bijnaam (dus anoniem) aan de groepen kan deelnemen. De Telegram ‘expose groepen’ hebben slechts één doel: zo veel mogelijk jonge meiden aan de schandpaal nagelen.

“Mijn hele leven stond op de kop”

Lisa (18) wil liever anoniem blijven omdat ze bang is voor een tweede golf van deze traumatische ervaring. “ Ik kreeg een appje van mijn ex-vriendje. Hij dreigde mijn naakt foto’s online te zetten. Ik was zo geschrokken dat ik hem meteen heb geblokkeerd. Ik hoorde er vervolgens één weekje niks over, totdat ik helemaal dood gegooid werd met volgverzoeken van allerlei jongens. Ik kreeg heel veel dm’s . Ik werd constant gebeld en bedreigd. Ik kon niet op mijn telefoon zonder dat ik herinnerd werd aan mijn domme fout. Mijn leven stond op de kop.”

“Ik durfde twee maanden lang niet naar buiten te gaan of alleen thuis te zijn, omdat ik bang was dat mij iets ergs zou gebeuren. Alles van mij lag open en bloot op straat: mijn adres, mijn nummer, mijn Socials en het ergste: mijn naakte lichaam.  Ik heb mijn moeder het pas na twee weken verteld, omdat ik bang was dat ze zou zeggen dat het mijn eigen schuld was of dat ze mij niet meer wilde zien. Er is wel een tip die ik heb voor de meiden die dit overkomen: praat alsjeblieft met mensen die dicht bij je staan zoals een ouder of een voogd, vrienden die je vertrouwd of een vertrouwenspersoon op school.”