BookTok is één van de subcategorieën op TikTok. Het is een community die volledig draait om boeken. Chaya, moeder van twee dochters en getrouwd met haar jeugdliefde, zit al een tijdje op BookTok. Daar is ze te vinden als @gitanareads met bijna 4.800 volgers.

Eind 2020 is ze begonnen met haar BookTok account waar ze oorspronkelijk filmpjes maakte puur voor zichzelf. Uiteindelijk heeft ze haar video’s openbaar geplaatst. Ze had alleen nooit verwacht dat BookTok zo belangrijk zou gaan worden.

““Ik heb op dit platform echt een eigen community gevonden. Ik voel me eindelijk ergens echt thuis. Ik vind het heerlijk om mensen boeken aan te raden en leuke recensies te filmen voor op mijn kanaal.””
Chaya

BookTok blijkt een positieve uitwerking te hebben op het leesgedrag van jongeren. Uit cijfers blijkt dat zij namelijk steeds meer lezen. Chaya zegt hierover: “Het verbaast mij hoeveel invloed Booktokkers hebben op het leesgedrag van jongeren. Steeds als ik berichtjes krijg van mensen die bijvoorbeeld door mij zijn gaan lezen of zelf een BookTok account hebben gestart sta ik echt met mijn mond vol tanden en stroomt mijn hart over van geluk.”.

Chaya wordt als bekende BookToker uitgenodigd voor evenementen en haar video’s zijn bijvoorbeeld ook te zien in Boekhandel Paagman. Wat haar favoriete herinnering aan deze sub community momenteel is? “Oooh echt te veel om op te noemen. Ik vond het heel erg bijzonder dat ik in de krant stond, maar ook dat mijn filmpje worden afgespeeld in de Paagman filialen. Alle events vind ik ook zo leuk, ik kijk er altijd naar uit!”

Er zijn verschillende boekhandels die BookTok of jongeren gerelateerde evenementen organiseren, zoals Deventer Booknight bij Boekhandel Broekhuis. “Ik vind dat echt fantastisch! De boekencommunity is een aparte. Mensen worstelen vaak met hun mentale gezondheid en zien zulke evenementen als een uitstapje waar ze vaak maanden naar uitkijken. Ik vind wel dat de evenementen op elkaar beginnen te lijken, ik kijk nu echt kritisch van wat vind ik leuk en waar wil ik nou graag bijzijn” , aldus Chaya.

Bij veel boekhandels zie je tegenwoordig een tafel met een selectie van de bekende ‘BookTok’ boeken. Colleen Hoover is één van de bekendste BookTok auteurs, haar boek Verity, is dan ook één van Chaya haar favorieten.

Er zijn een aantal boeken die enorm veel aandacht krijgen op BookTok, waardoor het soms lijkt dat andere boeken er niet toe doen. Bekende BookTokers lijken een grote rol te spelen in de lees keuzes van jongeren. Hoe Chaya hier over denkt? “Lastige vraag! Natuurlijk worden bepaalde boeken meer gehyped dan andere, maar dat zijn wel de boeken waardoor wij niet-lezers aan het lezen krijgen. Ik probeer mezelf te onderscheiden door ook boeken te promoten van auteurs die bijvoorbeeld niet bij een uitgever zitten en ook doe ik mijn best om meer Nederlandstalige boeken te promoten.”

Denk je na het verhaal van Chaya er zelf over om BookTokker te worden? Hier volgt haar tip: “Gewoon doen! Ik weet nog hoe vreselijk eng ik het zelf vond maar BookTok heeft mijn hele leven veranderd. Ik zou eerst beginnen met een bookish naam zodat mensen echt kunnen zien dat jij een boekenaccount hebt en daarna kijken wat voor soort content er bij jou past. Je kan bijvoorbeeld gewoon praten in je video’s, of al bestaande geluiden en muziekjes gebruiken.”